Alaaf, daor zak diech de brook neet vanaaf

6 maart 2023

Alaaf, daor zak diech de brook neet vanaaf

Inmiddels is het al weer 2 weken geleden dat we Carnaval vierden… Als geboren en getogen Maastrichtenaar zit confetti nou eenmaal in je bloed. We kunnen er niks aan doen. We zijn er mee groot gebracht. Op school, op de werkvloer, binnen je gezin… Overal om je heen. Al weken draaide ik carnavalsmuziek en begint mijn zoon van 2.5 jaar inmiddels bij het liedje “Roetewisser” als een gek met zijn armpjes te zwaaien. Zodra hij het geluid van een sambabal of tamboerijn hoort, gaat hij los… Sjus de mam. Wel merk ik dat dit niet meer zes dagen hoeft voor mij (yes, voorheen ging ik echt zes dagen van “ambtenaren carnavalsvrijdag” tot en met “as goonsdag hiering biete” waarbij ik de hieringen overigens vaak miste maar voornamelijk de wijntjes (bier lust ik niet zo) naar binnen liet vloeien… Tegenwoordig geniet ik ook al van één dagje carnavallen (oké, plus carnavalsvrijdag dan😉) en vind ik het heerlijk om erna een paar daagjes weg te gaan. Helemaal overslaan lukt me niet. We willen toch even de sfeer kunnen proeven he… En dat beschaafd proeven worden al gauw (iets meer dan voorgenomen) drankjes… Om vervolgens af te sluiten met een dikke tuut friet vaan Reitz. Vrijdag waren het voor mij een aantal droge witte wijntjes en drie (yep, ik kon ze nog tellen!) Limoncello shotjes. Jao jeh… Zeuter kin neet maar ik vind dit nou eenmaal lekkere shotjes, want laten we eerlijk zijn… Al die andere shotjes zijn toch eigenlijk hartstikke SMERIGGGG?! Ik bedoel, wie bestelt er nou een tequilla, sambuca of vodka shotje omdat hij dit zo lekker vindt?! Het lijkt altijd het meest briljaaaaante idee ever op zo’n avond (SHOTJEEEEE!) om vervolgens the day after te denken, WAAROM in godsnaam?! Enfin, ik hield het bij deze drie Limoncello shotjes en stapte de laatste twee uurtjes over op de spa-rood (verstand komt met de jaren). Erna ben ik naar huis gelopen (vanuit mijn huis loop je zo’n 40 min naar het centrum!) dus die drie shotjes waren er in ieder geval weer van af. Mooi! Zondag ben ik overdag een aantal uurtjes met mijn gezin gegaan (mijn zoon is hierbij een fijne stok achter de deur voor mij dus ook maandag had ik geen kater). GRUUTS op miechzelluf! En toen kwam Centerparcs…

Het begon al in de auto met een zak drop (schepsnoep). Aohhh, eine kin wel… Alleh, twie daan… Shit. Bodem van de zak bereikt (nog voor aankomst, mooie prestatie). Ik bagatelliseerde dit met de gedachte: “Ik heb deze zak met Lorenzo samen leeggegeten, niet alleen. Valt nog reuze mee dus.” 😉 Daar aangekomen meteen gaan zwemmen. Ik blijf me verbazen over het feit dat er werkelijk niks gezond te verkrijgen valt in zo’n zwembad. Om 12:00 gaat de frietenkraam al open en zie je de mensen in de rij staan om de frieten met snacks en cola naar binnen te werken (en vaak zonder te kauwen he, mega top voor je spijsvertering!)… Ik begrijp best wanneer je door je enthousiaste kids al van 06:30 op bent, het om 12:00 al avond lijkt… Maar om nou om 12:00 al aan de frieten te zitten…?! Wanneer je in de avond een lichte maaltijd neemt, lijkt het mij niet eens zo verkeerd om in de middag een warme maaltijd te nemen (ik bedoel, die Italianen met maatje 36 eten toch ook vaak al in de middag pasta)… De vraag is alleen of die lichte maaltijd in de avond dan daadwerkelijk plaatsvindt of dat wij er dan gewoon nóg een caloriebom ingooien… Lorenzo en ik namen een koffietje en een sandwich (ik maakte mezelf wijs dat dit nog redelijk gezond was met dat ene blaadje sla en cherrytomaatje erop) maar een uurtje later ging toch die zak chips open… Luca is, net zoals ik, gek op chippies. Hij weet hierbij wel (net zoals bij appelsap of een ijsje) dat dit niet iets vanzelfsprekend is maar dat dit bij een speciale gelegenheid hoort. Dat probeer ik hem nu al mee te geven: bewust genieten. Ik zie hem dan ook écht genieten, waar ik zelf weer enorm van kan genieten (“kijk mama, wroahhhhh” (beeld je hierbij even een zeer indrukwekkende peuter-tijger met Nibbit klauwen in). De eerste avond kookten we zelf dus aten we nog gezond. De tweede avond viel ook nog mee: We gingen namelijk gourmetten en hierbij kun je veel gezonde keuzes maken (lees vooral “KUN”). Nee, kidding... Op zich maakte ik hierbij ook nog redelijk gezonde keuzes. Ook de hoeveelheden heb je hierbij zelf in de hand. Al eet je toch altijd meer dan normaal tijdens een gourmetavond… Achja, we gaan morgen toch lekker wandelen, was mijn gedachte…

Elke ochtend kregen we aan de deur verse broodjes die vol enthousiasme door Luca uit de trolley werden gevist. Ik vond het al heel wat dat er tegenwoordig ook een aantal bruine broodjes bij zitten. Lorenzo nam de witte, Luca en ik de bruine. Elke dag persten we heerlijke verse jus uit (voor onze vitamine C, alhoewel een kiwi meer vitamine C bevat dan een sinaasappel). Nooit uit pak (want wist jij dat een glas van 200 ml kant en klare vruchtensap al zo’n 4 tot 5 suikerklontjes bevat)?! En elke dag dronk ik (net zoals thuis) een aantal koppen verse gemberthee (ik zweer overigens bij alle gezondheidsvoordelen van gember, sinds ik dit dagelijks drink heb ik bijvoorbeeld nooit meer blaasontsteking gehad)! Mijn koffie drink ik zwart. Hierdoor bespaar ik mij al flink wat calorieën. Fijn! Kan ik mooi die appelflap in de middag nemen (die me inmiddels al twee dagen de ogen uitstak in het winkeltje). Deed ik dus ook.

Helaas… regen… Die zak drop, chips, gourmet en appelflap er toch niet helemaal vanaf kunnen wandelen. 😉 Dan maar wat baantjes trekken… HAHA! Grap van de dag! Werd hem natuurlijk ook niet in een zwembad met 500 kinderen. Achja, het is tenslotte vakantie. GENIETEN… Even alles loslaten… Ik bestelde een Cappuccino met Amaretto inclusief 3 kleine gebakjes (kon me niet meer herinneren wanneer ik voor het laatst Ameretto had gedronken). Jeetje, mierenzoet! Even wennen.. Maar toch ook wel lekker… Dat “even wennen” lukte me vrij aardig want de dag erna bestelde ik weer zo’n Cappuccino-Ameretto-inclusief-drie-gebakjes. “Verwenmomentje” heette het op de menukaart. Nou, dat was het ook écht… Alhoewel ik ineens overvallen werd door een gevoel van misselijkheid… Het waren wellicht toch iets te veel koolhydraten en suikers. Dan zou je denken dat je wel ff genoeg hiervan hebt gehad. Had ik op dat moment ook. Maar een aantal uren later zat ik gewoon weer aan de frieten. In een portie friet van 100 gram zit gemiddeld zo’n 40 tot 50 gram koolhydraten. Ik merkte dat mijn lichaam steeds meer naar koolhydraten en suikers ging snakken... Ik voel mij op momenten dat ik meer suiker eet, minder (lang) verzadigd en wil ineens naar dingen grijpen die ik normaal makkelijk(er) kan laten staan. Dat maakt het vaak ook moeilijk om de draad weer op te pakken bij thuiskomst. Maar ik merk ook dat ik mij (na 1.5 week niet goed op mijn eten gelet te hebben waarbij ik +1 kg op de weegschaal had), ik mij opgeblazen en minder energiek voel. Ja, dit voel ik na 1.5 week suikers (vr)eten al. Want op vakantie eet je vaak toch anders en meer dan normaal. Maar dit gevoel geeft mij juist de motivatie om mijn lijf weer te voeden met gezonde voeding. Je mind en body zijn dan met elkaar in strijd… Je lijft hunkert naar meer, terwijl je hersenen wel beter weten. Mijn mindset won. De eerst volgende werkdag nam ik dan ook weer meteen braaf mijn yoghurtje, PS Food & Lifestyle tussendoortjes en mijn zelfgemaakte tonijnsalade mee naar het werk. Niet in blijven hangen, want dan wordt het alleen maar moeilijker om dit patroon te doorbreken. Één ding is zeker: Genoten hebben we zeker! Jullie hopelijk ook?

Nu weer tijd om ons lijf te voeden met voedzame voedingsmiddelen en om alle lekkernijen eraf te sporten! Mijn sportafspraak stond dus ook direct bij thuiskomst weer ingepland waardoor ik een stok achter de deur heb. Wil jij ook graag je carnavals kilo’s er weer af knallen? Merk je dat het je moeizaam lukt om de draad weer op te pakken? Dan is ons PS FOOD & LIFESTYLE RE-BOOST PAKKET wellicht iets voor jou! Hierbij ga je twee weken aan de slag om weer in de goede flow te raken! Deze kickstart zorgt ervoor dat jij afkickt van alle suikers en laat je energiek voelen waardoor jij jouw gezonde leefstijl goed voort kunt blijven zetten. En je hoeft het niet alleen te doen, samen met jouw coach ga jij aan de slag!

Plan jouw afspraak voor een GRATIS intakegesprek via ons contactformulier!

JE KUNT HET!

Tot snel,

Si

Terug naar het overzicht